Over ons

De NVIC Academy is in 2017 opgericht door Martiene Riedijk, Susanne van Santen, Rogier Determann en Marnix Kuindersma met als doel de fellows intensive care helpen om informatie te vinden, die nodig is voor de opleiding tot intensivist. De laatste jaren is er echter ook meer aandacht gekomen voor arts-assistenten en physician assistants op de intensive care. Er wordt per centrum vaak goed onderwijs aangeboden, maar landelijk is daar geen vaste structuur voor en vaak wordt het wiel steeds opnieuw uitgevonden.

Als NVIC Academy willen we helpen alle nuttige informatie op een plek te verzamelen en een plek zijn waar we kennis uit kunnen wisselen op het gebied van de Intensive Care geneeskunde in Nederland. Kennis in de breedste zin van het woord: van landmarkartikelen tot handige apps, van instructievideo's tot leesboeken. En hiernaast natuurlijk één plek om informatie te vinden over de opleiding tot intensivist. Om informatie op verschillende niveaus aan te bieden hebben we in 2023 een nieuwe site gelanceerd, waarbij je ook de mogelijkheid hebt om e-learnings te doen en je voortgang bij te houden.

Deze website is zonder sponsoring van externen tot stand gekomen. De informatie op deze website is geselecteerd door de Academy commissie en wordt regelmatig bijgewerkt. Hierbij realiseren we ons dat het onmogelijk is om volledig of foutloos te zijn. Dus mocht je een idee of toevoeging hebben, dan horen we het graag via academy@nvic.nl of neem contact op met een van de NVIC Academy leden.

Veel plezier op de NVIC Academy website!

Nicolas Schroten

Januari 2023

NVIC Academy team

Nicolas Schroten heeft zijn studie geneeskunde in UMCU gedaan, is gepromoveerd in het UMCG op cardio-renale interactie en heeft vervolgens zijn opleiding tot internist-intensivist gedaan in Amsterdam (OLVG en VUMC). Hiernaast is hij actief geweest bij de IFMSA, de fellowcommissie en het NVIC bestuur. Na het afronden van zijn opleiding tot intensivist heeft hij waargenomen in het Albert Schweitzer, Beatrix Ziekenhuis en Tergooi om zich uiteindelijk in 2021 te binden aan het Gelre, waar hij sinds 2023 ook medisch manager van de vakgroep IC is. Een uit de hand gelopen hobby is het ontwikkelen van medische onderwijs games.

 

Rogier Determan Ik ben in 2009 gepromoveerd op acute respiratory distress syndrome en invasieve beademing. Ik ben sinds 2014 intensivist na het afronden van mijn opleiding in het toenmalige AMC, tegenwoordig AUMC. Mijn expertise ligt op het gebied van acute respiratory distress syndrome, invasieve en non-invasieve beademing en weaning-failure. Ik ben sinds 2017 werkzaam in OLVG waar ik samen met twee ventilation practitioners en een hele toegewijde groep IC-verpleegkundigen de infrastructuur voor state-of-the-art beademing heb opgezet waarbij met behulp van advanced respiratory monitoring wordt gestreefd naar longprotectieve en diafragmaprotectieve beademing. Daarnaast heb ik samen met een collega intensivist en drie verpleegkundig specialisten gezorgd voor de organisatie van analyse en behandeling van weaning-failure waarbij we veel gebruik maken van echografie en advanced critical care echocardiography. Tot slot heb ik een grote passie voor het opleiden van intensivisten door middel van frequent praktisch onderwijs en het coachen van fellows tijdens de opleiding. In OLVG ben ik één van de kernteamleden die de opleiding verzorgen samen met de opleider en plaatsvervangend opleider. Eind 2016 heb ik samen met twee collega’s de NVIC-academy opgericht met het doel een platform te maken waar alle informatie over opleiding en onderwijs te vinden is.

 

Roel Stolk doet zijn opleiding tot internist-intensivist in het Radboudumc. In 2022 is hij gepromoveerd op vasopressors en sepsis met het proefschrift getiteld “Immunomodulation by vasopressors”. Vanuit de fellowcommissie is hij betrokken bij het inrichten van de opleiding en opleidingsactiviteiten.

 

 

 

 Louise UrlingsLouise Urlings - Strop is intensivist-longarts in het Reinier de Graaf Ziekenhuis te Delft en gepromoveerd op medisch onderwijs. Daarnaast is de FCCS instructeur en heeft ze voor de NVIC E-learnings gemaakt voor artsen die bijsprongen op de IC ten tijde van de COVID pandemie.

 

 

 

Melanie Gutteling - van der Heijden is sinds oktober 2019 fellow in het Amsterdam UMC locatie AMC, vanuit het moederspecialisme longgeneeskunde. De reden voor haar liefde voor de IC is dat ze houdt van acute zorg en graag kijkt naar de gehele patiënt. 'De polikliniek was niet zo aan mij besteed, ik houd ervan om aan het bed te staan'. Tevens is ze lid van de fellow commissie waarbij ze zich onder andere inzet voor het onderwijs.